, 22. 5. 2018

Archive of Affinities

Andrew Kovacs

PRAHA / Fórum pro architekturu a média, Brno, přednáška

Přednáška amerického architekta, urbanisty a profesora na Kalifornské univerzitě v Los Angeles Andrew Kovacse, během které promluví o své práci a o tom, jakou roli v ní hraje jeho platforma „Archive of Affinities“, ve které se věnuje takzvaným architektonickým B-sides, tedy odvráceným stranám architektury.


fb event

Andrew Kovacs: Archive of Affinities – How I Learned to Stop Worrying and Love Postmodernism

Archives of Affinities je dosud nejdéle trvajícím projektem, na kterém jsem pracoval, přičemž veškerý můj výzkum a práce z něj vycházejí. Je to nikdy nekončící projekt, jenž není zatížen žádným klientem ani rozpočtem. Díky tomu nemá žádné vnější požadavky a může tak být dílem čisté vášně. Je to projekt hluboce osobní a zároveň mimořádně veřejný. Archives of Affinities je neustále aktualizovaná sbírka architektonických obrazů, které využívají dvojího významu „afinity“ a zároveň podobností spojených s tímto slovem. Archives of Affinities není jen archiv kánonů či tradic, ale spíše věcí přehlížených – architektonických B-sides. Jestliže je kánon sluneční soustavou, pak je Archives of Affinities galaxií. Zatímco je kánon letargicky limitovaným exkluzivním artiklem, Archives of Affinities je prudce expanzivní inkluzivitou. Archives of Affinities nikde nekončí a stále vyhledává a skenuje každý architektonický obraz – dobrý, špatný i ošklivý. Tato sbírka zbytečné architektury s ohromujícími architektonickými vlastnostmi je uspořádána mnoha způsoby, a to za účelem vytvoření tavícího kotlíku pro tvorbu architektury z architektury.

– Andrew Kovacs

Andrew Kovacs je americký architekt narozen v Chicagu ve státě Illinois, momentálně působící na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, kde se na AUD School of Arts and Architecture současně věnuje akademické práci a výzkumu. Andrew vystudoval na Syracuse University, Architectural Association School of Architecture v Londýně a na Princeton University. Díky jeho práci „A Tale of Two Masterplans“ získal v roce 2011 Howard Crosby Butler Travelling Fellowship, díky němuž odcestoval do Kazachstánu, kde se věnoval výzkumu v oblasti architektury a urbanismu dvou hlavních kazašských měst – Astany a Almaty. Jedním z jeho projektů je i denní platfoma „Archive of Affinities“, ve které se věnuje takzvaným architektonickým B-sides, tedy „odvráceným“ stranám architektury.

Architektonické B-sides se na první pohled mohou zdát být zbytečnými díly, které je vhodné spíše zahodit do odpadkového koše architektonické historie. Architektonická disciplína v současnosti disponuje nepřeberným množstvím těchto zbytečných prací. Prozkoumat tato díla, která obvykle nejsou zahrnována pod architektonickou kulturu, však může být dnešním velkým disciplinárním úkolem. Stejně jako jejich protějšky ve filmovém či hudebním průmyslu, architektonické B-sides mají též potenciál stát se kultovní klasikou ztělesňující záměrnou tvrdohlavost a rebelii vůči komerčnímu a disciplinárnímu úspěchu. Tyto B-sides k těmto účelům mohou využívat prvky fantazie, násilí, sexu a temnoty, přinášející výstřednost nebo zvrácenost. Vyřazené vize, nehody, selhání, závady, glitche, divnosti, kuriozity, anomálie a nakonec naprosté hlouposti – B-sides jsou kolektivním skeletem architektonické skříně.

Andrew Pracoval pro RE X v New Yorku, OMA v Rotterdamu či pro Atelier Bow-Wow v Tokiu. Jeho práce z oblasti architektury a urbanismu byly publikovány v magazínech jako Pidgin, Project, Perspecta, Manifest, Metropolis, Clog, Domus či Fulcrum.

www.o-k-o-k.net

https://www.instagram.com/archiveofaffinities/

http://archiveofaffinities.tumblr.com

rozhovor s Andrewem >>> http://www.zeroundicipiu.it/2014/05/12/beyond-blogging-archive-of-affinities/

15.5.2018